Werken op locatie ? Bescherm uw medewerkers

BLOGPOST - Een werknemer die tewerkgesteld is op een afgelegen locatie of in een onveilige omgeving, loopt het risico zich op een bepaald moment in een gevaarlijke situatie te bevinden waarbij hij dringend hulp nodig heeft. Hoe kan u dit als werkgever controleren? En nog belangrijker: hoe kan u ingrijpen wanneer het fout loopt? Securitas biedt een antwoord met de "Lone Worker"-oplossing.

 

 

Als werkgever bent u te allen tijde verantwoordelijk voor het welzijn van uw medewerkers. Met de Lone Worker-oplossing kan u de veiligheid van uw werknemers op afgelegen of onveilige locaties controleren. Het systeem monitort namelijk de toestand van uw medewerker en stuurt een alarm naar de meldkamer wanneer er zich iets voordoet.

 

Paniekknop als redder in nood

De Lone Worker-toestellen bevatten een paniekknop die de werknemer kan activeren in geval van nood, waarna de meldkamer onmiddellijk wordt gealarmeerd. Dankzij de ingebouwde gps-functie weten de operatoren waar de persoon in nood zich bevindt en kunnen ze de juiste mensen ter plaatse sturen voor onmiddellijke bijstand. Via de ‘silent call’-functie kan de meldkamer het toestel van de werknemer bellen en meeluisteren naar wat er precies gaande is.

 

Extra optie: code ingeven

Er bestaat een optie om de Lone Worker rechtstreeks te verbinden met de Securitas-meldkamer. Uw medewerker meldt zich bij aanvang van zijn shift telefonisch aan. Op regelmatige tijdstippen stuurt hij een code als teken dat alles in orde is. Indien het coderitme onderbroken wordt, stuurt het systeem een alarm naar de meldkamer waarna de operatoren de werknemer zullen trachten te bereiken. Indien er geen reactie volgt, wordt een bewakingsagent ter plaatse gestuurd of worden de lokale hulpdiensten verwittigd.

 

Persoonlijke beveiliging voor elke situatie

Afhankelijk van de situatie bestaan er verschillende persoonlijke beveiligingstoestellen. De basisfunctie van elk toestel is dezelfde: deze staat in verbinding met een meldkamer en is voorzien van een paniekknop en gps-functie. Sommige toestellen zijn ook beschikbaar in explosiebestendige ATEX-uitvoering. Dit soort toestellen kan gebruikt worden op plaatsen met een verhoogd ontploffingsrisico.

Daarnaast beschikken sommige toestellen over een zogenaamde ‘man down’-functie die detecteert wanneer iemand is gevallen en wanneer het apparaat geen beweging meer registreert. In beide gevallen stuurt het apparaat automatisch een alarm naar de meldkamer. Zo beschikt elke bewakingsagent van Securitas over dergelijk ‘omvalalarm’.

 

Veiligheid van personeel wordt steeds belangrijker

Het is belangrijk om te weten dat u als werkgever wettelijk verplicht bent om een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) uit te voeren voor medewerkers die alleen werken. Bovendien bent u in bepaalde situaties verplicht om een alleenwerker te voorzien van een persoonsbewakingssysteem. Informeer u dus accuraat over de veiligheid van uw werknemers.

 

Vragen over persoonlijke beveiliging? Contacteer de specialisten van Securitas!

Over Securitas

Securitas is wereldwijd vooruitstrevend in kennis over veiligheid. Securitas combineert mensen, technologie en kennis om op maat van de klant efficiënte veiligheidsoplossingen te leveren. Meer dan 330.000 werknemers maken een verschil in zowel de residentiële sector, bij KMO’s, grote ondernemingen als in de publieke sector. In België telt Securitas meer dan 6000 werknemers.

Securitas
Sint-Lendriksborre 3
1120 Brussel
Vergunning FOD BiZa 16.1055.04