VITO-raamcontract, de oplossing voor ICT-uitdagingen van Vlaamse overheidsdiensten

VITO-raamcontract, de oplossing voor ICT-uitdagingen van Vlaamse overheidsdiensten

BLOGPOST Securitas - Sinds 5 jaar bestaat er een raamcontract tussen VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) en Securitas voor het oprichten van datacenters bij de Vlaamse Overheid. Dit biedt een simpele en kostenefficiënte oplossing voor de ICT-uitdagingen waar Vlaamse overheidsdiensten voorstaan.

Vrijdag 1 juni 2018 —  

Uitdagingen van Vlaamse overheidsdiensten

“De ICT-wereld evolueert erg snel waardoor het voor Vlaamse overheidsdiensten niet altijd evident is om de huidige markttrends op een eenvoudige manier te volgen”, zegt Sigrid Ramaekers die bij Securitas verantwoordelijk is voor ICT project management en in het verleden bij VITO aan de slag was. “Bovendien groeit de hoeveelheid data die overheidsdiensten moeten verwerken explosief. Niet alle steden, gemeenten en overheidsdiensten beschikken over eigen datacenters en voldoende IT-specialisten, terwijl de vraag naar innovatieve ICT-infrastructuur en -diensten alsmaar toeneemt.”

Vele overheden breken zich dan ook het hoofd over hoe ze hun IT-infrastructuur op een technische en kostenefficiënte manier kunnen beheren.

 

ICT-oplossingen kopen of huren via een raamcontract

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, bestaat er sinds 5 jaar een raamcontract tussen VITO en Securitas waarmee Vlaamse overheidsdiensten zowel hardware en software voor datacenters als bijhorende diensten kunnen aankopen zonder aanbesteding. Via het raamcontract zijn datacenter facilities, server-, opslag-, back up- en archiveringsoplossingen te koop of te huur. Daarnaast kunnen organisaties kiezen voor verschillende security- en netwerkoplossingen, virtualisatieoplossingen, software en services en monitoringdiensten en IAAS (Infrastucture as a Service).

Het raamcontract staat open voor een breed doelpubliek waaronder Vlaamse overheidsdiensten, openbare instellingen, OCMW’s, nutsbedrijven en intercommunales, lokale en provinciale besturen, universiteiten, hogescholen en politiezones.

 

Voordelen van het raamcontract

Het VITO-raamcontract heeft als doel innovatieve oplossingen aan te bieden tegen competitieve prijzen en de efficiëntie en kwaliteit van de diensten te verhogen. Het biedt inschrijvers heel wat voordelen:

  • Tijdwinst: Het uitschrijven van een aanbestedingsprocedure en/of opvolgen van offerte-aanvragen is niet nodig.
  • Flexibiliteit: Er is een aanbod van uiteenlopende oplossingen van meer dan twintig leveranciers. Bovendien kunnen inschrijvers kiezen voor een oplossing op de eigen locatie of in de cloud via een koop- of huurformule.
  • Kostenefficiënt: Door de omvang van het contract liggen de vastgelegde prijzen in het raamcontract lager dan de gemiddelde marktprijzen.
  • Uitgebreide services: Eén contactpunt voor het melden (en oplossen) van alle incidenten op vlak van hardware, software en configuratie.
  • Geen aankoop- of afnameverplichting: Het raamcontract laat toe om met verschillende vendors te werken. Er is dus minder risico afhankelijk te worden van één leverancier.

 

Securitas als betrouwbare partner

Na een bestekprocedure in twee stappen werd Securitas aangeduid als geprefereerde partner voor de uitvoering van het raamcontract. “Securitas is als enige contactpunt verantwoordelijk voor de oplossing en coördinatie van alle gemelde incidenten”, vertelt Wim Bisschops, Director ICT Solutions bij Securitas. “Als specialist in beveiliging is Securitas een betrouwbare partner die de cirkel op vlak van ICT-beveiliging rondmaakt. Daarnaast geeft Securitas advies op maat aan de Vlaamse overheidsdiensten die instappen in het raamcontract om hun ICT-noden nu en in de toekomst zo goed mogelijk in te vullen.”