Videofonie en domotica steeds toegankelijker

Videofonie en domotica steeds toegankelijker

BLOGPOST - Dankzij de technologische vooruitgang van de laatste jaren is videofonie en domotica toegankelijk geworden voor bijna elke woningbezitter met een smartphone. In dit artikel bekijken we de nieuwe mogelijkheden en toegankelijkheid van deze toepassingen.

Woensdag 4 juli 2018 —  

Videofonie: van complexe naar eenvoudige installatie

Vroeger vereiste een videofoon een aparte bekabeling met verschillende aders. De meeste installateurs gebruikten hiervoor standaard een UTP cat-5E kabel met 8 aders. Omdat deze kabel in de meeste woningen niet voorzien was, kwam er echter vaak kap- en breekwerk aan te pas. Dat maakte de installatie van een videofoon complex en duur. De meeste nieuwe videofoniesystemen hebben echter genoeg aan twee aders. Hierdoor kunnen ze zonder moeite op de meeste traditionele deurbellen worden aangesloten. Dit zorgt zowel bij eenvoudige als complexe installaties voor een grote winst in tijd en kosten.

 

Smartphone vervangt dure binnentoestellen

Niet alleen de installatie maar ook de videofoniekits zelf zijn een stuk goedkoper geworden. Waar u vroeger een duur binnentoestel nodig had met een groot scherm, heeft u nu genoeg aan een smartphone. Dankzij connected videofonie kan u vandaag van gelijk waar een oproep van uw videofoon beantwoorden met uw smartphone.

Dat schept heel wat nieuwe mogelijkheden. Zo kan u de pakjesbezorger aan uw deur vanop afstand instructies geven over waar hij het pakket mag achterlaten. Maar u kan bijvoorbeeld ook een slim slot integreren in uw installatie. Hiermee kan u van waar dan ook uw deur openen. Dat kan erg handig zijn als u of een gezinslid de sleutel is vergeten.

Er bestaan eveneens systemen die al detecteren dat er iemand voor de deur staat nog voor die persoon heeft aangebeld. Zo zorgt uw videofoniesysteem voor een extra beveiliging van uw woning.

 

Domotica: draadloos en uitbreidbaar

De domotica van vandaag is een stuk flexibeler geworden. Draadloze technologie heeft ervoor gezorgd dat er geen voorbekabeling meer nodig is om uw apparaten aan te sturen. Daardoor kan domotica nu eenvoudiger en goedkoper geïntegreerd worden in bestaande woningen en blijft de uitbreidbaarheid in de toekomst verzekerd. Net als bij videofonie heeft de smartphone een groot deel van de dure traditionele bedieningspanelen vervangen. Er zijn zelfs al systemen op de markt, zoals Google Home en Amazon Alexa, die u met uw stem kan bedienen.

 

Start eenvoudig en breid later uit

Eigenlijk kan u vandaag heel eenvoudig beginnen met het installeren van slimme lampen of een slimme thermostaat. Vervolgens kan u geleidelijk aan, op maat van uw budget, verder uitbreiden. De komende jaren zullen er ongetwijfeld nog heel wat interessante nieuwe toepassingen bijkomen. Denk maar aan slimme camera’s die het mogelijk maken om te spreken en te luisteren vanop afstand of slimme detectoren die de CO-waarden in uw woning meten.

Interessant zijn systemen die meerdere toepassingen integreren. Zo kan u verschillende systemen tegelijkertijd aansturen en een scenario activeren. Met een scenario filmavond bijvoorbeeld gaat uw voordeur op slot, wordt de thermostaat op 22°C gezet, gaat alle verlichting behalve de sfeerlamp in de hoek uit, en wordt het alarmsysteem op de setting ‘aanwezig in huis’ gezet.