Securitas structurele partner van VIAS Institute

Securitas structurele partner van VIAS Institute

Securitas NEWS - Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV), dat in 1986 werd opgericht, verandert van naam en heet voortaan Vias Institute. In de context van de 6e staatshervorming besliste de organisatie namelijk om haar structuur aan te passen. De nieuwe naam beantwoordt aan de uitbreiding van de bevoegdheden van het BIVV naar ‘veiligheid’ in het algemeen. Securitas wordt een structurele partner van Vias Institute, met een eerste gezamenlijk project in Schaarbeek.

Het BIVV heeft op vlak van verkeersveiligheid de afgelopen decennia een sterke reputatie opgebouwd. Ze deden dat door – op basis van onderzoek – gericht te werken aan gedragsverandering in het verkeer. Het meest sprekende cijfer is dat van de daling van het aantal dodelijke slachtoffers op onze Belgische wegen: 637 in 2016, het laagste cijfer ooit. Elk dodelijk slachtoffer is er één te veel, maar de daling is opvallend.

Is het verhaal van BIVV daarom uitverteld? Neen, allerminst. Vias Institute blijft hét kenniscentrum voor verkeersveiligheid. Maar onze samenleving is de laatste 30 jaar zo ingrijpend geëvolueerd dat ook het BIVV mee moest veranderen. Daarom breiden ze hun focus uit van verkeersveiligheid naar maatschappelijke veiligheid en mobiliteit. Waarom kiezen mensen niet voor de trein, maar nog altijd massaal voor de auto? Hoe kunnen we vrachtvervoer efficiënter gaan organiseren? Camerabewaking op openbare plaatsen rijmen met het recht op privacy? Of thuis voor een beter beveiligd WIFI-netwerk zorgen? Securitas wordt één van de structurele partners van Vias Institute in dit verhaal, met een gezamenlijk project in Schaarbeek als eerste opdracht.

 

Veiligheidsnoden in publieke gebouwen van Schaarbeek

In opdracht van de gemeente Schaarbeek onderzoekt Vias Institute samen met Securitas de veiligheid van haar publieke gebouwen. Deze analyse omvat in eerste instantie een onderzoek naar het veiligheidsgevoel van burgers, gemeentepersoneel, brandweer en politie. Daarnaast voert Securitas een risicoanalyse van de infrastructuur uit. Voor de 48 gebouwen zal Securitas ondermeer nagaan hoe de toegang wordt gecontroleerd, hoeveel in- en uitgangen er zijn, waar de nooduitgangen zich bevinden, en welke bouwmaterialen werden gebruikt. Op basis van deze informatie zullen we voor elke stadsdienst, school, kinderdagverblijf, bibliotheek en sporthal in Schaarbeek de veiligheidsnoden in kaart brengen.

Dit onderzoek komt er naar aanleiding van de aanslagen en de terreurdreiging van de voorbije jaren. Via deze brede veiligheidsanalyse kunnen Vias Institute en Securitas de gemeente Schaarbeek op korte termijn ondersteunen in de beveiliging van haar burgers en gebouwen. Bovendien kan dit project andere steden en gemeenten inspireren tot een innovatieve samenwerking op vlak van maatschappelijke veiligheid.

 

Meer informatie:

Over Securitas

Securitas is wereldwijd vooruitstrevend in kennis over veiligheid. Securitas combineert mensen, technologie en kennis om op maat van de klant efficiënte veiligheidsoplossingen te leveren. Meer dan 330.000 werknemers maken een verschil in zowel de residentiële sector, bij KMO’s, grote ondernemingen als in de publieke sector. In België telt Securitas meer dan 6000 werknemers.

Securitas
Sint-Lendriksborre 3
1120 Brussel
Vergunning FOD BiZa 16.1055.04