Securitas klaar om nieuwe wet private veiligheid toe te passen

PRESS RELEASE Securitas - Securitas reageert positief op de definitieve goedkeuring van de nieuwe wet op de Private Veiligheid.

Vrijdag 9 juni 2017 — Securitas reageert positief op de definitieve goedkeuring van de nieuwe wet op de Private Veiligheid, gisteren in het Federaal Parlement. “De nieuwe wet toont aan hoe de private veiligheidssector is uitgegroeid tot een professionele partner van de politie en veiligheidsdiensten, mede door onze technologische kennis. De nieuwe wet is dan ook een belangrijke hefboom om samen te werken aan een integraal veiligheidslandschap”, benadrukt Securitas-woordvoerder Koen Colpaert.

De vorige wet (Wet Tobback) op de Private en Bijzondere Veiligheid bestond bijna 30 jaar en kende in die periode verschillende wijzigingen, maar was intussen achterhaald en niet mee-geëvolueerd met de veranderingen in de sector. Het proces om de nieuwe wetgeving in lijn te brengen met de mogelijkheden en capaciteiten van de private veiligheidssector, is de voorbije jaren in een stroomversnelling gekomen. Securitas is tevreden over de manier waarop de wetgeving werd aangepast. Samen met alle veiligheidsactoren in de samenleving (politie, brandweer, burgemeesters, provinciegouverneurs, burgers, …) streven we zo naar de best mogelijke samenwerking.

 

Rugzakken en handtassen controleren

De private bewakingsagenten krijgen in de nieuwe wet een belangrijkere rol bij het bewaken van onze veiligheid. Zo mogen de bewakingsbedrijven nu rugzakken of handtassen doorzoeken, bijvoorbeeld op evenementen. Ook het organiseren van sweepings is een van de nieuwe bevoegdheden. Securitas-woordvoerder Koen Colpaert: “Onze agenten kunnen vanaf nu een locatie doorzoeken en controleren op de aanwezigheid van wapens, explosieven of drugs. Eens de locatie veilig wordt verklaard, kan het publiek binnen.”

 

Technologische hulpmiddelen

Een andere nieuwe bevoegdheid is dat we vanaf nu nóg beter gebruik kunnen maken van drones of andere technologische hulpmiddelen. Securitas-woordvoerder Koen Colpaert: “Het is voor ons erg belangrijk dat we de politiediensten kunnen ondersteunen met technologische hulpmiddelen zoals drones, mobiele camera’s of honden, altijd samen met een opgeleide bewakingsagent. Dit is uiterst geschikt bij specifieke evenementen of incidenten, of om bijvoorbeeld grote massa’s mensen te monitoren. Zo moet de politie niet extra investeren in deze middelen en in de opleiding van hun mensen.”

 

Camerabeelden bekijken

Dankzij de nieuwe wet kunnen de bewakingsondernemingen nu ook mee camerabeelden bekijken in de controlekamer van de politie, onder hun toezicht. “Vaak gebruikt Securitas bij het beveiligen van evenementen of plaatsen waar grote massa’s mensen samenkomen mobiele camera’s of zelfs drones. De beelden die deze camera’s doorsturen naar de centrale Control Room, moeten bekeken worden om verdachte personen of bewegingen te kunnen opmerken. Dankzij de nieuwe wetgeving mogen onze agenten deze beelden nu onder regie van de politie mee bekijken,” aldus Securitas-woordvoerder Koen Colpaert.

De nieuwe wet treedt over enkele weken in werking.

Nieuwe wet op de private bewaking