Ontdek nu 8 praktische brandpreventie-tips

Ontdek nu 8 praktische brandpreventie-tips

BLOGPOST Securitas - Brand en zijn gevolgen voorkomen op het werk? Deze 8 praktische brandpreventie-tips helpen je alvast vooruit. Een goede opleiding van jouw personeel, een goede branddetectie, en een goed evacuatieplan kunnen veel problemen voorkomen.

Vrijdag 20 april 2018 —  

 

1. Orde en netheid

Makkelijkste tip! Laat bijvoorbeeld geen kartonnen dozen rondslingeren.

 

2. Periodieke controle van elektrische installaties

Brandoorzaak nummer één zijn nog steeds elektrische problemen (zoals kortsluitingen).

 

3. Goede branddetectie gekoppeld met een meldkamer

Dit maakt de opvolging van het brandalarm mogelijk, ook als er niemand aanwezig is.

 

4. Voldoende en aangepaste blusmiddelen

Het gebruik van een niet aangepaste blusser kan meer schade aanrichten aan het brandende materiaal, dan dat het vuur doet. Gebruik bijvoorbeeld geen poederblusser op een papiermand.

 

5. Een goed evacuatieplan

Duidelijke communicatie over vluchtwegen, verzamelplaats, blusmiddelen en brandmelders is nodig om de materiële schade en vooral slachtoffers te beperken.

 

6. Een uitgekiend intern noodplan

Dit plan vermeldt de plaats van de blusmiddelen, de noodscenario’s en bijhorende procedures en bovendien de rol van de verschillende actoren.

 

7. Een goed interventieplan in overleg met de brandweer

In geval van brand is elke minuut kostbaar. Een goed interventieplan zorgt voor een vlot verloop. Wat bevat dit plan? Locaties waar gevaarlijke stoffen opgeslagen liggen, locaties van afsluiters van gas en elektriciteit, de aanrijroute voor de brandweer, een waterwinningsplan, wie te contacteren voor toegang, …

 

8. Werknemers voldoende opleiden en informeren

Vanaf de eerste dag informatie over de procedures bij evacuatie - hoe klinkt het signaal van een brandalarm? Een aanrader: leer je personeel aan hoe een klein brandje te beheersen om te vermijden dat er grotere branden of uitbranding ontstaan.