Hoe gebruik je een branddeken ?

BLOGPOST Het is onmisbaar in een woning of werkomgeving, hoewel iedereen hoopt dat hij het nooit nodig zal hebben. Een brandwerend deken is zeer geschikt om kleine vuurhaarden te doven, maar waarvoor gebruik je het beter niet? En hoe gebruik je een branddeken? Ontdekt het in deze blogpost.

 

 

Waarom heb je best een brandwerend deken in huis?

  • Branddekens zijn zeer geschikt om kleine vuurhaarden te doven. Het deken dooft het vuur doordat het de toevoer van zuurstof afsluit. Een branddeken is bovendien beter geschikt dan een natte doek om een beginnende brand te doven: het deken is vervaardigd uit een brandwerende stof.
  • Als je een branddeken koopt, let je er best op dat het voldoet aan de Europese kwaliteitsnorm EN1896:1997.
  • Een branddeken is niet verplicht, maar is dus wel een efficiënte manier om beginnende brand tegen te gaan. Een branddeken veroorzaakt bovendien geen nevenschade.

 

Waarvoor kan je een brandwerend deken gebruiken?

  • Je kan een brandwerend deken gebruiken om snel een beginnende brand te blussen, bijvoorbeeld in de keuken. Locaties waar brandbare stoffen worden gestapeld, komen hiervoor natuurlijk ook in aanmerking, of caravans, boten, technische ruimtes, …
  • Hoe ga je te werk? Wanneer het brand, neem je het branddeken bij de hoeken vast, en wikkel je die om jouw handen. Vervolgens leg je, rustig, het branddeken over de brandhaard. Laat het vuur bedekt net zolang tot het vuur volledig gedoofd is, en de hitte verdwenen.
  • Je kan een blusdeken gebruiken om een persoon te blussen. Men begint steeds te blussen van het hoofd richting de benen. Dit om het hoofd zoveel mogelijk te vrijwaren van brandwonden. Een branddeken kan ook gebruikt worden als hitteschild om jezelf te beschermen tegen de hitte op je vluchtweg tijdens een incident.

 

Waar kan je een branddeken best ophangen?

  • Men kan het best hangen op de plaats waar een verhoogd risico is op brand: de keuken, de garage, bij de schoorsteen, in een technische ruimte, … Zorg er in eerste instantie voor dat jouw branddeken op een logische en zichtbare plaats hangt: het is belangrijk dat iedereen het branddeken makkelijk kan zien en vinden. Als er een brand uitbreekt, moet je snel kunnen handelen.
  • Hou er rekening mee dat branddekens slechts 1 keer gebruikt kunnen worden. Een kleine investering, maar het kan een wereld van verschil betekenen.

 

Bekijk hier een praktische video.

Over Securitas

Securitas is wereldwijd vooruitstrevend in kennis over veiligheid. Securitas combineert mensen, technologie en kennis om op maat van de klant efficiënte veiligheidsoplossingen te leveren. Meer dan 330.000 werknemers maken een verschil in zowel de residentiële sector, bij KMO’s, grote ondernemingen als in de publieke sector. In België telt Securitas meer dan 6000 werknemers.

Securitas
Sint-Lendriksborre 3
1120 Brussel
Vergunning FOD BiZa 16.1055.04