Hoe een alarmsysteem uw eigendom beschermt

Hoe een alarmsysteem uw eigendom beschermt

KLANTGETUIGENIS - In België worden jaarlijks 60.000 woninginbraken gepleegd, waarvan ongeveer de helft in Vlaanderen. Het installeren van een alarmsysteem met koppeling naar een meldkamer is de meest efficiënte manier om uw woning of handelszaak te beschermen tegen dieven.

Donderdag 26 juli 2018 —  

Volgens de statistieken van de Federale Politie is het aantal woninginbraken de laatste twee jaar afgenomen. Tot zover het goede nieuws, want met tussen 4.000 en 5.000 gevallen per maand kunnen we in België nog steeds spreken van een woninginbrakenplaag. En toch is van de 4,5 miljoen woningen in ons land slechts 3,5% uitgerust met een geregistreerd alarmsysteem.

 

Alarminstallatie plaatsen: beter vroeg dan (te laat)

Vaak beslist een eigenaar pas om een alarminstallatie te plaatsen als het te laat is: nadat er één of meerdere inbraken hebben plaatsgevonden. Dat was ook het geval bij Geert H. uit Haaltert. In maart 2017 werd in zijn huis ingebroken, met heel wat schade en verlies tot gevolg. Daarop besliste hij om een alarmsysteem te plaatsen. “Ik liet een aantal gespecialiseerde beveiligingsbedrijven een offerte maken en uiteindelijk koos ik voor een SecuritasHome systeem”, vertelt Geert. “Het voorstel van Securitas kwam als beste uit de bus. Zowel het aanbod als de prijs waren erg interessant. Na mijn bevestiging was het alarmsysteem enkele dagen later al geïnstalleerd. De installatie bestaat uit een sirene, een reeks sensoren en camera’s die alle hoeken van mijn woning monitoren. Daarnaast kan ik door middel van een app op mijn smartphone de live camerabeelden van mijn woning 24 uur op 24 in het oog houden.”

 

Een alarmsysteem schrikt dieven af

Het is bewezen dat een kwalitatieve alarminstallatie de kans op een inbraak quasi tot nul herleidt. Een dief gaat steeds op zoek naar een woning waar zijn aanwezigheid niet wordt opgemerkt en de kans op ontdekking klein is. Als uw woning zichtbaar uitgerust is met een alarmsysteem, zal hij uw huis wellicht links laten liggen. Waagt hij toch zijn kans, zal de alarmsirene hem waarschijnlijk wel op de vlucht jagen. Met een alarmsysteem is uw woning dus goed beveiligd tegen ongewenste indringers.

 

Alarmcentrale controleert uw woning bij alarm

In België zijn ongeveer 250.000 alarminstallatie aangesloten op een alarmcentrale. Wanneer zo’n systeem in werking treedt, geeft het automatisch een signaal door aan de meldkamer. Hier proberen de medewerkers onmiddellijk om de contactpersonen te bereiken en gaan ze na of er iemand aanwezig is op de plaats van het alarm. Vervolgens wordt er een bewakingsagent ter plaatse gestuurd of wordt, in geval van nood, de politie ingeschakeld.

“Ook mijn alarminstallatie is gekoppeld aan een meldkamer”, vertelt Geert. “Het is een hele geruststelling om te weten dat een alarmmelding onmiddellijk wordt opgevolgd. Zo ben ik zeker dat mijn woning in veilige handen is, ook als ik er niet ben.“